Apple: Marca, Secta o Religió?

Publicat el

Segons la recerca de Martin Lindstom pel seu llibre Buyology: “I’m not alone. I was having a religious experience. With a hunk of metal and circuitry” (No estic sol. Estava tenint una experiència religiosa. Amb un tros de metall i circuit”.

De fet, pels nostres cervells, la marca Apple és gairebé idèntica a una figura o icona religiosa. En un estudi que Lindstrom va conduir amb el neurocientífic Dr. Calvert, involucrant 65 subjectes, i una sèrie d’imatges, no hi havia pràcticament cap diferència discernible entre l’activitat cerebral entre marques potents, com Apple, i les imatges religioses.

Marques menys potents, en contrast, mostraven una activitat a regions del cervell completament diferents, mentre que les marques fortes, les marques “de culte”, produien una activitat incrementada en àrees del cervell sassociades amb la memòria, la presa de decisions, emocions i l’experiència religosa.

Què és el que fa Apple, o altres marques icòniques fortes com Harley Davidson, Coca-Cola o Ferrari, que inciti l’experiència religiosa?

Lindstrom determina 10 pilars comuns que totes les religions principals comparteixen. Ningú ha confirmat que les següents experiències siguin el que correlaciona com a resposta cerebral “religiosa”, però, veiem com quadra Apple:

1. Sentiment de pertinència – Al vídeo documental, els Macheads, fanàtics des de fa molt temps de Mac, parlen de la seva adopció primerenca de Mac com a moviment social. Parlen de pertinença, i de necessitar unir-se per compartir informació.

2. Una visió clara – La visió original de Steve Jobs per Apple: “Man is the creator of change in this world, as such he should be above systems and structures, and not subordinate to them.” (L’home és el creador del canvi en aquest món, com a tal hauria de ser per sobre dels sistemes i les estructures, i no ser subordinat d’elles).

3. Poder per sobre els enemics – Els anuncis d’Apple posaven en contra els usuaris d’Apple amb els de PC, i Microsoft ha tractat de guanyar el poder un altre cop des de llavors.

4. Atractiu sensorial – Apple va transformar l’ordinador personal, i els productes subsequents, de productes utilitaris lletjos, a obres d’art funcionals amb línies elegants i estèticament atractives. Les botigues són netes i lluminoses, amb sostres alts. L’interfaç dels usuaris és atractiva i fàcils d’utilitzar. Fins i tot el “packaging” ressalta per la seva elegància i luxe.

5. Storytelling – Veure a Steve Jobs revelar un nou producte és observar a un mestre d’explicar històries.

6. Grandor – Des de les botigues Apple fins a les seves convencions, tot Apple té a veure amb la grandesa.

7. Evangelisme – Endavant. El repto. Pregunti a un usuari de Mac sobre el seu nou Iphone, o el seu nou Macbook, i contempli l’evangelisme en la seva màxima expressió.

8. Símbols – Des del logo a les icones de l’escriptori, Apple ho ha clavat amb els símbols.

9. Misteri – Probablement una de les tècniques de màrqueting més eficaces d’Apple és la sensació de misteri creada al voltant dels seus nous producte. En el moment en què un producte ha arribat al mercat, tot el món ja ha endevinat, especulat i estés rumors sobre el producte. Tingui en compte que Apple mai confirma o nega els rumors. Sempre m’imagino a Steve Jobs (Sa Santedat?) assegut i rient mentre observa com el món promociona els seus productes per ell, abans que siguin anunciats.

10. Rituals – Els llançaments de productes i les convencions porten en massa els seguidors de Mac per ser part dels rituals d’Apple.