Apps religioses, webs interactius i joves no metropolitans a Catalunya

El projecte ARWIJOC (Apps religioses, webs interactius i joves no metropolitans a Catalunya), elaborat per l’Observatori Blanquerna de Comunicació Religió i Cultura, ha recorregut el país amb l’objectiu d’esbrinar si els joves catalans d’entre 12 i 18 anys fan servir religió digital i amb quina finalitat.

L’estudi, que ha entrevistat gairebé 2.000 joves, ha posat el territori al centre i, per aquest motiu, la ciutat de Barcelona no s’ha tingut en compte. Igualment, s’ha interessat especialment pels joves de minories religioses. A més, l’ARWIJOC ha permès també descobrir aspectes com ara l’interès o apatia per la religió, la creació de comunitats online i offline al voltant d’una fe, en quina mesura influeix la religió en la creació en la socialització i en la creació de la identitat dels joves, quin paper hi juguen els pares i els instituts i fins i tot si les eines digitals són una via per establir ponts i diàleg per millorar la convivència entre les 13 religions diferents existents al país.

Se’n desprenen dades significatives com que el 65% dels joves enquestats és creient. D’aquests, un 24,2% fa servir religió digital, és a dir, webs, apps, jocs, xarxes socials i fins i tot fòrums de participació. En molts casos, ho fan per comunicar-se entre ells o convocar esdeveniments, però també la utilitzen per pregar. Malgrat la majoria catòlica, la religió digital està molt estesa entre joves de religions com l’islam, el judaisme, els sikhs, els mormons o els testimonis de Jehovà. La llengua més utilitzada en les comunitats digitals de creients a Catalunya és el català.
Es tracta de la primera investigació d’aquestes característiques que es du a terme a Catalunya i dibuixa un mapa no només de la situació de la religió entre les generacions més joves també presenta una mostra de la societat que ve. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos i l’AGAUR.

Resultats

Joves, Religions i Tecnologia de l’ Observatori Blanquerna a Vimeo.

perfil_block_3 dispositius-i-xarxes-socials_block_5 entorn_block_5