Ponts de fe

Publicat el

Ponts de fe: Fomentar la integració interreligiosa d’immigrants i refugiats a Portugal

Abrir Caminho i l’Observatori Blanquerna s’uneixen per a reflexionar sobre un conjunt d’activitats capaces de promoure el diàleg interreligiós i sensibilitzar sobre els reptes religiosos als quals s’enfronten els refugiats i migrants que arriben a una nova comunitat. Com a dues institucions la feina de les quals es complementa, unim l’experiència de MEERU en portar el diàleg i la proximitat al procés d’acollida de refugiats i migrants com a mitjà per a aconseguir comunitats més integrades; i el coneixement i l’experiència de l’Observatori Blanquerna al camp del periodisme i la comunicació, amb especial atenció a la realitat de la migració i als moviments i accions interreligiosos.

Amb la posada en marxa de Bridges of Faith (Ponts de fe) entre novembre de 2023 i maig de 2024, explorarem i posarem èmfasi a la importància de la fe i la integració religiosa dins de les comunitats d’acollida de refugiats i migrants, a més de crear temps i espai per al diàleg i les interaccions interreligioses dins de la comunitat MEERU. A través d’una sèrie d’activitats i esdeveniments que conviden a la reflexió, el projecte pretén fomentar la comprensió, el diàleg i la cohesió social entre una comunitat diversa de refugiats, migrants i locals, així com conscienciar sobre els reptes religiosos als quals s’enfronten els migrants i refugiats en arribar a un nou país.

Objectius del projecte:

OBJECTIU 1: Promoure el diàleg interreligiós, la comprensió i la cooperació entre una comunitat diversa de refugiats i migrants mitjançant la creació de dos esdeveniments interreligiosos en què els líders religiosos, la comunitat local i els refugiats o migrants intercanviïn les seves experiències religioses.

  • Organitzar i portar a terme un acte d’oració interreligiós, basat en una metodologia innovadora i un pla d’activitats minuciosament elaborat, que reuneixi a líders religiosos, a la comunitat local i a refugiats i migrants per a compartir i aprendre sobre diferents pràctiques religioses, fomentant la comprensió i el respecte per les diverses creences i celebrant plegats els valors comuns.
  • Organitzar i posar en marxa una taula rodona interreligiosa que promogui el diàleg entre migrants i refugiats, abordant qüestions rellevants relacionades amb la fe, la integració religiosa i els reptes religiosos a la comunitat local.

OBJECTIU 2: Crear consciència dels reptes religiosos als quals s’enfronten diverses comunitats de migrants i refugiats a través d’un reportatge periodístic que capturi tant les seves declaracions i les d’experts en la matèria, amb un èmfasi en el rol de la fe i la religió per a entendre la creació inclusiva i harmoniosa de les societats.

  • Indicar els reptes religiosos i les necessitats dels migrants i refugiats que arriben a Portugal a través de perspectives dels diàlegs generats durant els esdeveniments interconfessionals i a través de realitzar entrevistes en profunditat amb membres d’aquesta comunitat i experts en el terreny de l’assistència de migrants i refugiats.
  • Preparar un informe de mitjans i un documental curt que comuniqui eficaçment els reptes religiosos i les necessitats a les quals s’enfronten la comunitat refugiada que arriba a Portugal, incorporant les perspectives tant dels membres de la comunitat com les dels experts en aquest terreny.

Notícies relacionades

Conversa “Um muçulmano, um cristão e um judeu entram numa Porta”

“Un musulmà, un cristià i un jueu” parlen sobre fraternitat humana

L’Obs, a una trobada interreligiosa que promou la fraternitat