Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència

Publicat el

Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència a Catalunya.

Web de la Càtedra

Projecte amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. És un espai d’investigació i difusió que té com a objectiu principal estudiar i analitzar la situació de la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya per tal de traslladar a la ciutadania coneixements que els permetin apropar-se al reconeixement i abast del dret fonamental en l’àmbit català. En aquest sentit, també es trasllada el reconeixement i l’abast del principi de no discriminació per motius religiosos. L’equip de la Càtedra va realitzar un informe biennal que analitza la situació actual de la protecció de la FORB (Freedom of Religion and Belief) a Catalunya (amb Focus Groups, entrevistes, anàlisi de notícies, anàlisi jurídica). També va dur a terme una formació de verificació sobre fets religiosos per a periodistes a càrrec d’Alba Tobella, codirectora de la plataforma Verificat i un mapa digital interactiu amb els casos. 

Els dies 2 i 3 de juny de 2022 es va celebrar a Barcelona el I Congrés Internacional de Llibertat i Consciència Religiosa. La trobada internacional ha comptat amb la participació d’experts de pràcticament els cinc continents, així com de representants de diferents administracions públiques i confessions religioses. Entre altres temes, es va tractar l’impacte de la COVID-19 en la llibertat religiosa, així com l’exercici d’aquest dret en àmbits com la salut, l’educació, els joves o els mitjans de comunicació, la gestió municipal de la diversitat religiosa, la llibertat religiosa i de gènere i el diàleg interreligiós a Europa. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de la consellera de Justícia del moment, Hble. la Sra. Lourdes Ciuró, i el rector de la Universitat Ramon Llull del moment, Dr. Joseph Maria Garrell.

El II Congrés Internacional de Llibertat i Consciència Religiosa tindrà lloc durant el 5 i 6 de juny de 2024. Més informació aquí.

La Càtedra ha creat el BIRF-S (Blanquerna Interfaith Religious Freedom Scale), que mesura el grau de percepció social sobre l’exercici del dret a la llibertat religiosa a partir de 3 dimensions: 1) grau d’obertura de l’entorn, 2) agressions prèvies percebudes i 3) seguretat percebuda. 

Notícies relacionades

Presentació de la Càtedra de Llibertat i Consciència Religiosa

L’Obs als mitjans: L’Obs i la nova Càtedra sobre Llibertat Religiosa i de Consciència a Flama

L’Obs impulsa la Càtedra sobre Llibertat Religiosa i de Consciència

Els resultats de l’informe biennal de llibertat religiosa a Catalunya, a la VI conferència de l’ICLARS

L’Obs presenta al I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència

Presentem la Càtedra a la presidenta del Parlament de Catalunya

Taula rodona sobre llibertat religiosa amb el Faiths Forum de Londres

Presència a INTRACOM

“Religion, Media and Democracy”

L’Obs participa en l’acte “Fòbies, ètica i la seva afectació”, organitzat pel GTER

L’Obs participa a la conferència internacional del Laboratory for Religious Freedom

La professora Díez Bosch, convidada al High European Policy Dialogue Forum sobre Migrants i Refugiats

Webinar: Un “viatge sociològic” pel judaisme contemporani a Europa