2 juny 2016

Digital Narratives Castellà

Introducció i Objectius

“Narratives digitals. Gènere, Immigració i Religió en Moviment” és un projecte dirigit per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura que s’ha realitzat al barri del Raval de Barcelona. El projecte ha estat finançat per la WACC (World Association for Christian Communication) amb seu a Toronto.

En aquest projecte s’han entrevistat més de 200 dones immigrants del barri del Raval sobre la qüestió de l’ús de les noves tecnologies, la seva identitat i la religió. Durant els 6 mesos de durada del projecte s’han entrevistat dones de diferent denominació cristiana, Hare Krishna i les comunitats musulmanes les quals han explicat les seves relacions amb les noves tecnologies: les seves pors, desitjos, habilitats, defensa… A través d’aquesta presència (activa, absent, militant, en les ombres …), hem descobert la cara de les dones religioses immigrants en un espai urbà. Totes elles viuen a la part antiga de la ciutat i s’enfronten a diversos problemes relacionats amb la marginació i l’exclusió social. De fet, el 39% de la població en aquesta zona són immigrants d’acord amb les últimes estadístiques. Pakistan, les Filipines i el Marroc són les principals nacionalitats que es troben a la part antiga de la ciutat.

En el projecte es fa palès que es trenquen les barreres digitals i apareixen noves formes de diàleg a la ciutat a través de narratives. Utilitzen la tecnologia principalment per relacionar-se amb les seves famílies; en altres paraules, per a ser connectades amb l’esfera privada de la vida sense renunciar a una visibilització, en alguns casos, de la seva religió que és constitutiva de la seva identitat.

El projecte ha desenvolupat associacions de múltiples interessats (amb les dones com les figures claus) que impliquen un públic de diferents edats i de diferents religions. Tal escenari és molt necessari ja que actualment no existeix una xarxa que uneixi aquestes característiques: dones-immigració-religió-digitals-participació.

A més de l’estudi quantitatiu basat en les entrevistes, el projecte ha realitzat diverses entrevistes en profunditat. Podeu veure el resultat d’aquestes entrevistes en un vídeo clicant aquí.

Alguns resultats

Pel que fa als resultats es poden consultar a la web del projecte: http://www.womentechreligion.com. Algunes de les dades que s’exposen a la web de forma infogràfica són els següents:

Captura de pantalla 2016-07-20 a la(s) 13.08.20

Captura de pantalla 2016-07-20 a la(s) 13.09.39

logo-digital-web

Captura de pantalla 2016-07-20 a la(s) 13.08.32

Captura de pantalla 2016-07-20 a la(s) 13.09.13

Per veure tots els resultats cliqueu: http://www.womentechreligion.com/