L’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura participa en la recerca i la comunicació del programa que involucra a socis de nou països de la UE
Representants de les onze entitats participants del projecte HUMcore s’han reunit a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull en el marc del projecte europeu “HUMcore: Humanitarian Corridors“. El projecte té per objectiu promover la inclusió de persones migrants en el teixit social de països europeus “basant-se en el principi que totes les persones són una oportunitat i no un problema per a la societat”, com ha explicat el coordinador del projecte i membre de la Comunitat de Sant’Egidio Itàlia, Lucio Barbetta.
Els corredors humanitaris son un model d’acollida impulsat per la comunitat de Sant’Egidio que busca rebre persones migrants tot garantint la seva integració en l’arribada a Europa. Consta de diverses etapes, concretament, la signatura d’un protocol amb autoritats públiques, selecció i preparació de beneficiaris, selecció i formació de patrocinadors privats, viatges segurs i legals, vies d’integració, inclusió en el teixit social del país receptor. Aquest sistema ja està en funcionament a Itàlia, França, Bèlgica i Andorra, i des del 2015 ha aconseguit acollir més de 5.200 refugiats sirians, afganesos, sudanesos, libanesos i somalis, entre altres nacionalitats. Del total de persones que han arribat a través d’aquests corredors, un 23% són menors d’edat.
L’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, centre de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna (URL), ha estat l’amfitrió d’aquesta trobada i participa com a soci en el projecte. HUMcore estudia els corredors humanitaris des d’una perspectiva multidisciplinar, combinant la feina d’institucions acadèmiques i organitzacions de la societat civil, que treballen tan en camps de refugiats com als països d’acollida. El projecte, que va començar el desembre del 2021 i s’allargarà fins el maig del 2024, rep finançament del Fons AMIF (Asil, Migració i Integració) de la Unió Europea.
Més d’una vintena de persones han participat en la trobada, que ha tingut lloc l’1 i el 2 de desembre, amb l’objectiu de posar en comú la feina feta pel consorci fins el moment i establir les línies de treball futures. Les onze organitzacions participants provenen de nou estats diferents: Itàlia, Suècia, Espanya, Portugal, França, Finlàndia, Bèlgica, Polònia i Bulgària.
El programa ha inclòs una trobada amb periodistes de diversos mitjans de comunicació per promoure la difusió i el coneixement del projecte. Els professionals de la informació han tingut l’oportunitat d’entrevistar els experts de totes les entitats que conformen HUMcore.
En el marc d’aquestes jornades, Barbetta ha explicat el funcionament dels corredors, un model d’acollida basat en el paper de les entitats civils que proporciona una entrada legal a la Unió Europea als refugiats. Per Barbetta, la clau de l’èxit és la integració d’aquestes persones. Les entitats d’acollida assisteixen en la cerca de feina, escola i habitatge, mentre que els refugiats es comprometen a aprendre la llengua del país de destí i a anar incrementant la seva autonomia al llarg del temps.