El Segon Congrés sobre Llibertat Religiosa i de Consciència acull un centenar de persones de vint països

Publicat el

Els passats dies 5 i 6 de juny, 2024, va tenir lloc el II Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Universitat Ramon Llull. La trobada –convocada per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència de Catalunya i l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura– va començar amb la inauguració per part del rector de la URL, el Dr. Josep Antoni Rom, i la Dra. Míriam Díez, vicedegana de Recerca i Relacions Internacionals de la FCRI Blanquerna-URL i directora de l’Observatori. 

“Aquest congrés és important per a la gent religiosa, però també per a la gent sense religió”, va assegurar Díez Bosch, al mateix temps que va apuntar que “el pluralisme va amb la llibertat” i “sempre ha estat vinculat a les religions”. El rector de la URL va afirmar que “Un congrés és un espai de diagnòstics i de respostes. Aquests dies són per a escoltar i col·laborar. És el llegat de Ramon Llull”.

S’han reunit experts mundials en el fet religiós, com es va veure a la primera taula rodona, moderada per la Dra. Alba Sabaté –sotsdirectora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura–, en què van participar Kristina Arriaga CEO de Intrinsic i membre del Consell de Supervisió inaugural de Meta, guardonada amb el Free Expression Award (Washington, els Estats Units); la Dra. Montserrat Gas, membre del Panell d’Experts en Llibertat de Religió o Creences de l’Oficina d’Institucions Democràtiques i Drets Humans (OIDDH) de l’OSCE; Alex Goldberg, rabí i degà del Chaplains College de la Universitat de Surrey, el Regne Unit; la Reverenda Dra. Helen Hall, professora en la Universitat de Nottingham Trent, el Regne Unit, directora associada del Centre de Drets i Justícia i sacerdotessa anglicana; i el Dr. Fr. Philip Larrey, sacerdot i professor de filosofia al Boston College, als Estats Units.

La segona edició del congrés va servir com a espai per a la presentació de ponències locals, regionals i internacionals enfocades en la gestió i protecció de la diversitat religiosa i de consciència a les diferents parts del món. L’esdeveniment ha reunit 70 comunicacions científiques per part de 77 autors i 27 universitats, que van debatre sobre els estàndards internacionals per a avaluar l’exercici d’aquest dret fonamental i prevenir possibles vulneracions. Entre els participants es trobaven convidats de diverses nacionalitats, com els Estats Units, Anglaterra, Suècia, Polònia, Irlanda, l’Argentina, Grècia, Líban, Cuba, l’Uruguai, Veneçuela i Ucraïna.

El congrés va concloure amb la cerimònia de lliurament dels premis als millors treballs de final de màster i tesi doctoral en l’àmbit de la llibertat religiosa i de consciència (patrocinats per Banc Sabadell). El degà de la FCRI Blanquerna-URL, el Dr. Marc Polo, va ser l’encarregat de tancar l’acte, i va expressar que “En Blanquerna sempre trobareu un aliat per a enfortir el dret fonamental de la llibertat religiosa. Us agraeixo enormement haver compartit els vostres projectes amb nosaltres”. Va ser acompanyat pel Sr. Carles Armengol, director general d’afers religiosos de la Generalitat de Catalunya, i la Dra. Giorgia Miotto, directora general de la Fundació Blanquerna, la qual va concloure que “Compartir idees és l’única manera de trobar un terreny comú”.

El pròxim Congrés sobre Llibertat Religiosa i de Consciència està previst que tingui lloc el gener de 2026.