16 novembre 2022

Membres de l’observatori

President – Dr. Josep Ma Carbonell i Abelló (Barcelona, 1957)

Professor de la Facultat de Comunicació i Relacions
Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull des de l’abril de 2011.

Doctor en comunicació per la URL, ha estat diputat del Parlament de Catalunya (1995-2003) conseller i president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), membre de la Comissió Executiva de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de Catalunya (ICPS), director del gabinet del president de la Diputació de Barcelona (1986-1995), President de la Fundació Joan Maragall (2011-2019) i membre del Consell d’Administració de BTV entre altres càrrecs.

El seus escriptors favorits són Stefan Zweig, Gore Vidal , Gabriel García Márquez, Henning Mankell. És autor de diversos llibres, a destacar “El futur de la Comunicació” (Ed. UOC), “Creure, encara” (ed. Viena).

Directora – Dra. Míriam Díez Bosch (Girona, 1973)

– Els seus articles aquí

Periodista i teòloga. Professora i Vicedegana de Recerca, Postgrau i Relacions Internacionals de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, a l’Universitat Ramon Llull de Barcelona.  Directora de Global Engagement a Aleteia.org. Vicepresidenta de la fundació Catalunya Religió. Membre de la International Society for Media, Religion and Culture; del comitè directiu de l’Institut d’Estudis sobre Migracions, de la Universitat Pontificia Comillas de Madrid; del comitè executiu de la Red Española Fundación Anna Lindh; i de la junta assessora ARC del Centre d’Antropologia de la Religió i el Canvi Cultural, de la Universitat Sacro Cuore de Milà — entre molts d’altres.  Parla 7 llengües: català, castellà, anglès, francès, italià, grec modern i té coneixements d’alemany i pot llegir portuguès. Els seus escriptors preferits són Flannery O’Connor, Carson McCullers, Emily Dickinson i admira el treball d’Edith Stein; en clau femenina. Li agrada llegir per viure més vides.

Dr. Josep Lluís Micó Sanz (La Font de la Figuera, 1974)

– Els seus articles aquí

Catedràtic de Periodisme de la Universitat Ramon Llull i degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, on, anteriorment, ha estat director del Grau en Periodisme i del Màster Universitari en Periodisme Avançat i Reporterisme Blanquerna-Grupo Godó, entre altres titulacions.  Ha liderat projectes de recerca nacionals i internacionals i ha participat en iniciatives d’innovació amb gegants tecnológics com Google o Facebook. A les aules, ensenya i practica amb els alumnes els mateixos gèneres i formats que, després, aplica en mitjans o grups com ‘La Vanguardia’, Prensa Ibérica o RTVE: nou nou periodisme, visualització de dades massives, branded journalism…  Ha guanyat diversos premis d’articulisme i assaig i ha aparegut en nombroses llistes d’influencers digitals en les categories de música electrònica i quarta revolució industrial.

Dra. Alba Sabaté Gauxachs (Sant Carles de la Ràpita, 1991)

– Els seus articles aquí

Periodista. Sots directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura. Professora dels graus de Periodisme i Global Communication Management de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Universitat Ramon Llull. Li interessa la comunicació i els mitjans com a espai d’entesa entre cultures i confessions.  És membre del Board de directors de la World Association for Christian Communication i ha estat escollida Fellow del KAICIID Center for Interreligious Dialogue i de l’Aliança de les Civilitzacions de les Nacions Unides (UNAOC). Li agraden els llibres i els avions perquè porten a persones i llocs nous. Lectora de la revista The NewYorker i admiradora de la ciutat que du al nom. Prefereix la mar a prop.

Verónica Israel Turim (Montevideo, 1984)


Doctoranda de Comunicació en la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.  Investigadora en l’Observatori de Comunicació, Religió i Cultura de Blanquerna.  Professora convidada en el Màster en Comunicació i Producció Cultural i en el Diploma en Comunicació Religiosa del mateix centre.  Màster en Comunicació i Producció Cultural.

Valentina Laferrara (Córdoba, Argentina, 1993)


Doctoranda en Comunicació Social per la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, amb un pla de recerca finançat per la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu.  Va realitzar el Màster en Periodisme Avançat Reporterisme en la mateixa institució i va estudiar Periodisme Professional i Llicenciatura en Comunicació Social a Còrdova (Argentina).  Va realitzar un curs d’especialització en Màrqueting Digital i una capacitació de formació professional en Disseny Gràfic assistit per PC.
Parla espanyol, anglès i francès, i està aprenent català i italià. Té curiositat per les cultures ihistòries de vida. Gaudeix d’escriure, pintar i dissenyar.

Sílvia Pascual Fontanilles (Valls, 2000)


Graduada de Global Communication Management a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i Becària de l’Observatori Blanquerna. Col·laboradora de la secció Claraboia de Pregària.cat. Ha sigut voluntària a la Fundació Deepti Foundation a Nova Delhi i a la Comunitat Sant Egidio a Barcelona. Parla català, castellà, anglès, francès, alemany i està estudiant rus i xinès.
Li agrada molt fer esport, sobretot córrer i jugar a bàsquet, viatjar i aprendre idiomes. És castellera de la Colla Joves dels Xiquets de Valls i molt curiosa en temes culturals. No podria viure sense el cafè ni la canyella!

Xavier Memba (Bata, Guinea Equatorial, 1971)


Amb estudis en teologia, ciències religioses i humanitats, ha sigut pastor protestant en els darrers vint anys a Tarragona, Vilafranca del Penedès i Barcelona.  Fa recerca en l’àmbit de la comunicació, alhora que tracta d’articular un discurs teològic intel·ligible en el marc postsecular d’una ciutat global com Barcelona.  Temes d’especial interès: evangeli, postcristianisme, ciutat, diàleg entre fe i cultura, comunicació intercultural i narratologia. De tant en tant es “complica” la vida organitzant esdeveniments o engegant petits projectes de caràcter cultural.

Fr. Joby (Kerala, India)


El P. Joby està fent un Màster en Comunicació i Gestió Global, Relacions Internacionals i diplomàcia corporativa a la Facultat de Comunicació Blanquerna, i becari a l’Observatori Blanquerna de mitjans, cultura i religió. Col·laborador del projecte sinodal de l’observatori anomenat ‘‘L’Església escolta’’.  És un sacerdot catòlic de Kerala, Índia. Ha fet el Batxillerat en Educació; en Arts i Màster en Literatura Anglesa. Va ser el vicedirector global de Santhome Fellowship. Va treballar a l’Índia com a director de la Santhome International School (ICSE).  Va ser l’editor de Santhome Fellowship, una revista trimestral per als associats missioners catòlics de la Societat Missionera de Sant Tomàs, l’Apòstol.  És professor visitant de literatura i comunicació a diverses institucions educatives catòliques de l’Índia.
Parla anglès, hindi, malayalam, tàmil, kannada i està estudiant espanyol i català. Li agraden els llibres, la música i els viatges. Té curiositat per explorar nous llocs i cultures.

Álex Escolà-Gascón


Doctor en Ciències (Estadística Aplicada i Metodologia) per la Universitat Ramon Llull. És Estadístic (per la Universidad Autónoma de Madrid i Universidad Complutense de Madrid) i també Psicòleg (per laUniversitat Ramon Llull, Facultat de Psicologia, Ciències de la Educació i de l’Esport, Blanquerna).  És professor de Matemàtiques Aplicades al grau Global Comunication Management de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals, Blanquerna, Universitat Ramon Llull.  Expert en Anàlisis de Dades, Models Lineals, Inferència Bayesiana i Psicometria. És revisor i supervisor oficial a les revistes Globalization and Health (JCR-Q1) i Psychiatry Research (JCR-Q2).  Lidera projectes de recerca internacionals amb Harvard Medical School i la Manchester Metropolitan University en el camp de la investigació anomalista i comunicació social, inclosos els sistemes de creences i els models de presa de decisions.

David Gisbert Fosch


Llicenciat en Relacions Internacionals (URL) i pilot d’avió i planador, actualment complementa la seva formació amb un màster en Comunicació Corporativa i Protocol (UOC) i també amb un postgrau en Comunicació Corporativa i Religiosa a l’Era Digital (URL).  Gairebé tota la seva activitat professional ha estat relacionada amb el sector de l’aviació, on ha desenvolupat diferents tipus de càrrecs en diferents companyies aèries i companyies de handling. Des del març de 2022 col·labora amb l’Observatori com a investigador.
Parla català, castellà, anglès, francès i italià.

Gemma Morató Sendra (Reus, 1972)


Dra. en Humanitats, periodista, màster en Teologia Moral i experta en Teologia de la Vida Religiosa, i Mestra d’Educació Especial.
Professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull des de gener de 1999, actualment imparteix “Comunicació, Cultura i Espiritualitat”, i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco depenent de la Univ. Pontifícia Salesiana de Roma des de 1998, on imparteix “Moral Fonamental”, “Moral Personal”, “Pedagogia” i “Pastoral dels MCS”. També dóna classe a Domuni Universitas – International Dominican University, universitat online de l’Orde dels Dominics, i a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida. Dirigeix el Projecte Maria, Reina de la Pau (viver d’associacions/centre de reunions/residència universitària) a Barcelona.  És webmàster de la seva congregació present a 37 països del món. Articulista en diferents blogs de caire religiós.

Han compartit el camí de l’Obs…

Dr. Jordi Sànchez-Torrents. Director adjunt (2012-2019).

Maria d’Oultremont. Graduada en Periodisme.

Maria Vives Requena. Graduada en Relacions Internacionals.

Paula Cid Moya. Graduada en Relacions Internacionals.

Meritxell Cabanas. Mestra d’Educació Primària i Periodista.

Lydia Dionís. Graduada en Relacions Internacionals.

Adriana Chiva Polvillo. Graduada en Global Communication Management