Nous governs islamistes davant les demandes socials

Publicat el

Jean Pierre Filiu, professor d’història contemporània d’Orient Mitjà, Institut de Ciències Polítiques de París (Sciences Po) farà una conferència sobre els “Nous governs islamistes davant les demandes socials” el dilluns 11 de febrer a les 18.30h.

Dia: 11 de febrer de 2013.

Hora: 18.30h

Lloc: l’IEmed (Institut Europeu de la Mediterrania); Barcelona, carrer Girona 20.

Més informació: www.iemed.org

Comencem en tres punts clau del Nord de l’Àfrica on tres partits islamistes han rebut l’encàrrec a les urnes de pilotar el procés de transició democràtica i reforma constitucional. Partint de realitats nacionals diferents, Ennahda a Tunísia, el Partit de la Llibertat i la Justícia a Egipte i el Partit de la Justícia i el Desenvolupament al Marroc comparteixen un repte: desenvolupar els seus programes polítics i postulats ideològics en el marc d’un sistema democràtic acontentant alhora les seves bases socials i els amplis sectors que van liderar els moviments de revolta que van posar fi als règims de l’Agrupació Constitucional Democràtica tunisenca o del Partit Nacional Democràtic egipci i que, en el cas marroquí, van forçar la posada en marxa d’un ambiciós programa democratitzador liderat per la mateixa monarquia.

El risc de fractura social no és una qüestió fútil en cap dels tres casos. A la inusitada efervescència d’una opinió pública altament polititzada i mobilitzada arran dels esdeveniments de la Primavera Àrab -però també molt fragmentària-, cal sumar les exigències de les minories, les demandes d’emancipació de dones, joves i sectors socials tradicionalment exclosos econòmicament i socialment.