Què és el RISECI?
RISECI és un acrònim que significa la Religió en la Construcció de la Identitat Cultural Europea; un projecte que ha unit durant 2 anys 4 entitats europees i que ha estat liderat per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.
La Universitat d’Edinburgh, la Fundació Sigtuna de Suècia i el Museu del Cristianisme de Sticna, a Eslovènia són els actors d’un projecte que reflexiona sobre el paper de la religió en l’espai públic europeu i en la construcció de la seva identitat en termes culturals.
El RISECI està basat en la idea que, si Europa vol explorar la seva herència religiosa, ha de reconèixer primer el seu llegat. El projecte, en aquest sentit, ofereix la oportunitat de dialogar en un context nou; d’integrar totes les tradicions religioses i no religioses que han forat part de la construcció d’Europa.
Les religions i les cultures europees, les diverses espiritualitats tenen un pes important a Europa pel que fa als canvis socials. La religió en un món globalitzat ha desencadenat una cascada de conseqüències inesperades que afecten la societat civil de maneres molt diferents.
La religió, d’altra banda, és una font d’interpretacions i és una font d’universos de significats que han nodrit el nou context europeu. Per això aquest projecte busca reunir els territoris on la religió ha jugat un paper significatiu i d’altres en els quals el factor religiós és menys explícit o absent.
L’objectiu és oferir noves perspectives sobre el debat sobre el sagrat, les noves tecnologies, el patrimoni cultural i la idea d’Europa. És, per aquesta raó, per la que el nostre objectiu és establir relacions amb socis d’Europa de llocs geogràficament distants; per tractar d’entendre aquest fenomen no només des d’un punt de vista local, sinó des d’una perspectiva àmplia i genuïnament europea.
És per aquest motiu, que el coneixement compartit és el pal de paller d’aquest projecte, que està sent elaborat per dues universitat, un museu, associacions, organismes culturals i, sobretot, institucions amb diferents orígens religiosos: anglicanisme i luteranisme.
Els objectius d’aquesta xarxa són:
- Crear una nova manera de cooperar en el camp de la religió, la cultura i els mitjans de comunicació dins el context europeu.
- Potenciar la creació de xarxes multi-europees entre socis de diferents àrees i disciplines en l’àmbit de la cultura, la religió i qüestions referents a Europa.
- Analitzar com les organitzacions religioses i no religioses sense ànim de lucre poden ajudar a fomentar la cohesió social en els diferents països europeus.
- Fomentar l’associació de múltiples interessats, d’un públic d’edats diferents i de diferents religions.
- Promoure societats cohesionades que mostrin els beneficis de l’herència cultural en referència a les qüestions religioses.
- Experimentar amb les connexions interdisciplinàries, com ara la història, les noves tecnologies, les arts visuals, el periodisme i els estudis culturals, entre d’altres.
- Reflexionar sobre la interacció pública en les problemàtiques sobre religió, mitjans de comunicació i cultura.
- Respondre a l’anomenada “excepció europea” en abordar els assumptes religiosos (la visibilitat pública de la religió s’ha reduït).
- Descobrir formes innovadores de participació dels mitjans de comunicació social en el camp de l’art, la cultura, els mitjans de comunicació i la religió.
- Coproduir un Calendari Cultural Europeu amb els esdeveniments religiosos més importants de la història europea.
- Dibuixar un mapa comparatiu de la religió que mostri les diferents expressions d’art en el nord i en el sud d’Europa.
- Descobrir si les identitats religioses es defensen o tendeixen a compartir els valors dins el panorama europeu.
Enllaços
Si voleu saber més sobre les activitats i resultats del projecte visiteu: www.riseci.eu